Voordelen van een weekschema: grip op wat er als gezin op je afkomt
Om grip te houden op alles wat er als gezin op je afkomt, maak ik graag gebruik van een gezamenlijk weekschema. Ook ons weekmenu heeft hierin een plekje. We bespreken wekelijks wat ons staat te wachten en passen het indien nodig aan. Bijvoorbeeld als je verwacht wordt bij een bijeenkomst die tot laat duurt, is het onhandig als je dan ook kookt.
(Geen) paniek! Kalmte bewaren
Vooral bij onverwachte gebeurtenissen, blijkt het weekschema goed te werken. Zoals in het afgelopen jaar, toen scholen en opvang die periodes gesloten waren, of wanneer een kind onverwacht thuis zat door een snotneus, hoest van hem of haar of de leerkracht/ pedagogisch medewerker, of een mogelijke besmetting in de groep, etc., vielen we hier graag op terug. Door van tevoren na te denken over wie eventuele nood opvangt, kun je meteen reageren wanneer er iets voorvalt.
Wie is (niet) de sjaak?
Naast de gezamenlijke afspraken en wie kookt, bespreken we dus ook van tevoren wie eventueel thuisblijft als een situatie zich voordoet waarbij (een van) de kinderen onverwachts thuis is. Hierin wisselen we, afhankelijk van de (werk)afspraken die we hebben staan. Hierdoor kunnen we meteen in de doe modus en hebben we geen discussie over wie thuisblijft. Heel handig, ook wanneer een kind ziek is, een monteur langskomt of iets anders waardoor een van ons onverwachts thuis beschikbaar moet blijven. Belangrijke afspraken lopen dan toch door.
Hoe gaat het met ons (gezin)?
Daarnaast helpt het gezamenlijke weekschema ons te reflecteren op hoe het afgelopen week is gegaan. Hoe waren de taken verdeeld, en heeft eenieder voldoende ruimte gehad voor zichzelf? Op basis hiervan kunnen het weekschema en de taakverdeling van de komende week worden aangepast.
Weekschema vullen en toepassen
Klinkt goed, het hebben van een weekschema! Maar wat zet je nu in zo’n weekschema en waar zet je het neer? Standaarddingen hoef je niet te vermelden, zoals schooldagen, dan is je weekschema zo vol. Wat je er wel op zet? Dat is toch voor elk gezin anders. Wel heb ik hier wat suggesties voor je op een rij gezet, zowel voor het gezin als jezelf, op basis van mijn eigen ervaringen en die van andere gezinnen.
Weekschema van je gezin – wat staat erop
Mijn suggesties voor het vullen van een planningsoverzicht van je gezin.
- Afwijkende werkafspraken (start- en eindtijden)
- Wie haalt en brengt kind(eren) van school of de opvang als dit wisselt
- (Kinder)feestjes – wie haalt en brengt
- Zwemles, voetbal, koor, dans, muziekles, scouting, etc.
- Speelafspraakjes
- Sport
- Gezinsafspraken (gezamenlijke verplichtingen)
- Vrije tijdsafspraken
- Huishouden
- Boodschappenlijst
- Vriezerinhoud
- Weekmenu
Weekschema van jezelf – wat staat erop
Ook zijn er afspraken die alleen voor jezelf relevant zijn, denk bijvoorbeeld aan deadlines of webinars. Voor je eigen, persoonlijke schema kun je denken aan:
- Afspraken zakelijk en privé
- Maak eventueel gebruik van een gezamenlijke agenda voor gezin, bespreek wekelijks wie wanneer ophaalt en brengt
- To do-lijst zakelijk
- To do-lijst privé
- Langetermijndoelen
- Tijd voor ontspanning