1. Opruimen is belangrijker dan organiseren
Geregeld krijg ik bij het intakegesprek de vraag welke organizers ze in huis moeten halen om op te ruimen. Hieruit blijkt dat veel mensen denken dat organiseren de sleutel is tot een opgeruimd huis, maar het echte geheim is opruimen. Anders ben je allerlei spullen die je eigenlijk niet nodig hebt een plek aan het geven. Dus voordat je allerlei organizers aanschaft, ruim op. De methode van Julie Morgenstern helpt je daarbij. Deze bestaat uit de volgende 5 stappen.
- Sorteren: Zet op de plek waar je gaat opruimen drie manden neer voor spullen die elders thuishoren, spullen die je wilt houden, en spullen die weg kunnen.
- Afdanken: Sorteer de spullen die weg kunnen in wat kan worden weggegooid, naar de kringloop kan of wat je wilt verkopen.
- Plek toewijzen: Geef alles een voor jou logische plek. Dus plaats veelgebruikte spullen binnen handbereik en minder gebruikte spullen op een andere plek.
- Bundelen: Bewaar gerelateerde dingen samen in manden of bakjes. Stel jezelf de vraag hoeveel je echt nodig hebt.
- Onderhouden: Zet spullen na gebruik terug op hun plek en maak dagelijks aan het einde van de dag een opruimrondje, het liefst met het hele gezin. Merk je dat bepaalde spullen steeds weer niet op hun plek belanden? Overweeg dan een andere opbergplek.
2. Opruimen is een constant proces
Zeker met een jong gezin vraagt het hebben van een opgeruimd huis je doorlopende aandacht. Creëer systemen (ik ben groot fan) voor dagelijkse rommel zoals post, speelgoed en knutselwerkjes. Maak opruimen leuk voor kinderen door het speels te maken. Zing een opruimliedje of maak er een wedstrijdje van: wie ruimt het snelst op?
