Weekschema
Mark en ik nemen wekelijks onze agenda’s door waar dat invloed kan hebben op wie de kinderen haalt en brengt, wie kookt, etc. Daar passen we ons weekschema indien nodig op aan. Ook kijken we alvast wie eventueel thuis kan blijven bij een onverwachte situatie. Zoals afgelopen week, dat een van de kinderen thuis blijft van school in verband met ziekte van de leerkracht. Fijn als je dan hebt afgesproken wie dat opvangt, of je dat je dat die dag verdeelt.
Daarnaast hebben we veel rust in onze week weten te brengen door van tevoren te bedenken wat we die week maken en wekelijks boodschappen te doen. Door deze duidelijke afspraken kunnen we het koken flexibel uitwisselen, en hoeven we niet last-minute allerlei dingen te bedenken of te halen. Dit bespaart niet alleen tijd maar geeft ons ook de mentale ruimte voor andere belangrijke zaken.
Huishoudroutine in strijd tegen stress
Wat bij ons een hoop stress heeft verminderd, is het inbouwen van routines in het huishouden. Dit scheelt dagelijkse denkkracht, het meeste gaat op de automatische piloot. Zoals het verschonen van de bedden, het doen van de afwas door de een als de ander heeft gekookt en het opruimen van de spullen die je hebt gebruikt.
Of denk aan het voorbereiden van het ontbijt een avond van tevoren, vooral voor avondmensen zoals ik kan dat net wat meer lucht geven tijdens de hectische ochtenden. Door taken in vaste patronen in te bouwen, ontstaat er een voorspelbaarheid die niet alleen de efficiëntie bevordert, maar ook de stress vermindert die vaak gepaard gaat met het jongleren van al die verschillende verantwoordelijkheden die we hebben.

