Maak er een activiteit van
Het opruimen en sorteren van het speelgoed hoeft geen vervelende taak te zijn. Maak er een gezamenlijk moment van waarin je terugkijkt op de cadeaus, dingen uitprobeert en samen keuzes maakt. Lekker muziekje erbij… Dit geeft je kind een gevoel van eigenaarschap en je helpt ze zo keuzes te maken.
Het is wel belangrijk er even de tijd voor te nemen als jullie het grondig aan willen pakken. En het hoeft niet in een keer, blijf voor afwisseling zorgen door pauzes te nemen, leuke dingen te doen of zet elke dag een van de volgende stappen.
Slim speelgoed opruimen in zes stappen
1. Alles verzamelen
Verzamel al het speelgoed en bekijk samen wat jullie hebben. Dit geeft inzicht in hoeveel er is. Misschien ontdekken jullie meteen al dat er dingen dubbel zijn, geleend of kapot zijn. Verzamel deze spullen alvast in een doos of krat. Dit schept overzicht en legt een goede basis voor de volgende stappen.
2. Indelen per categorie
Deel het speelgoed in volgens de Speelgoed Schijf van Vijf. Welke categorieën zijn goed vertegenwoordigd? En welke niet?
3. Spullen sorteren en bewuste keuzes maken
Misschien hebben jullie teveel in een bepaalde categorie, of ontdekken jullie dingen waar niet meer mee gespeeld wordt. Kies wat er weg kan en doe deze ook in de doos of krat uit stap 1.
Nu kunnen jullie de één erin-één eruit-regel gaan toepassen: voor elk nieuw cadeau mag er een stuk speelgoed weg. Laat je kind zelf kiezen, zie je dat het niet helemaal lukt, stel dan vragen over het item. Dit leert kinderen bewust omgaan met spullen en helpt hen inzien wat ze écht belangrijk vinden.
4. Weggeven of opbergen
Bespreek wat jullie willen doen met ongebruikt speelgoed. Is het nog goed genoeg om te doneren? Of willen jullie het tijdelijk opbergen voor later gebruik of als herinnering?
5. Alles een plek geven
Zorg dat elk stuk speelgoed een duidelijke plek krijgt daar waar er mee gespeeld kan worden. Gebruik bakken, manden of planken en label deze. Dit maakt opruimen makkelijker en voorkomt dat alles door elkaar gaat.
6. Afronden met de verzamelde spullen
Denk terug aan de doos met kapot, dubbel of geleend speelgoed van stap 1 en wat weg kan uit stap 3. Sorteer deze spullen op wat gerepareerd, gedoneerd, teruggebracht of weggegooid moet worden. Breng alles zo snel mogelijk naar de juiste bestemming. Dit voorkomt dat het blijft rondslingeren en geeft een voldaan gevoel.
Structuur: vrij- of saaiheid
Structuur, voor velen klinkt het nogal saai, misschien zelfs als het ingaan van een burgerlijk leven vol sleur. Dat was ook mijn initiële beeld van structuur, maar met de tijd heb ik ontdekt dat structuur, vooral met een gezin, juist zorgt voor vrijheid. Het stelt je in staat om meer op de automatische piloot te doen, om ergens op te bouwen.
Dit creëert ruimte om de dingen te doen die je echt wilt doen. Een gestructureerd huishouden betekent minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar spullen, niet constant achter de feiten aanhollen, en niet elke dag hoeven bedenken wat je gaat koken. Dit is kostbare tijd die je kunt gebruiken voor andere zaken, alleen, met je partner, vrienden of gezin.
Het idee dat structuur saai is, is een misvatting. Structuur biedt juist de vrijheid om spontaan te zijn. Wanneer de dagelijkse taken en huishoudelijke klusjes zijn georganiseerd, blijft er ruimte over voor onverwachte en leuke momenten. Structuur maakt het mogelijk om te plannen én te genieten van spontaniteit.